Osobna iskaznica

Identifikacija bez kompromisa

Državne vlasti građankama i građanima svoje zemlje izdaju osobnu identifikacijsku iskaznicu kao dokaz njihovog državljanstva s osnovnom namjenom identifikacija pojedine osobe temeljem njene fotografije i osobnih podataka navedenih na iskaznici. Danas, pak, sve više zemalja nastoji implementirati nacionalne projekte elektroničke osobne iskaznice. Sama kartica elektroničke osobne iskaznice je nositelj podataka koji se na tijelu kartice štite sofisticiranim elementima zaštite od krivotvorenja,  dok se na čipu kartice štite kriptografskim mehanizmima. Pomoću svoje elektroničke osobne iskaznice svaki građanin dobiva elektronički identitet koji mu omogućuje online korištenje različitih usluga e-vlade. Na taj način uvođenje građanima je omogućena jednostavnija i ekonomski prihvatljivija komunikacija u obavljanju administrativnih poslova, a državi koja želi uvesti bolju javnu uslugu, donosi osjetno smanjene troškove administracije i jačanje unutarnje sigurnosti.

Nacionalna osobna iskaznica treće generacije

Pristupanjem Republike Hrvatske u članstvo Europske unije i usklađivanjem hrvatskog zakonodavstva s relevantnim međunarodnim smjernicama i standardima, odnosno donošenjem novog Zakona o osobnoj iskaznici, Vlada RH i Ministarstvo unutarnjih poslova su sredinom 2013. započeli s realizacijom prve faze projekta uvođenja nacionalne elektroničke identifikacijske osobne iskaznice.
Sredinom lipnja 2013. godine AKD je počeo proizvoditi redizajniranu nacionalnu osobnu iskaznicu, usklađenu s međunarodnim standardima kao što su ICAO 9303p3v1:2008 i ISO/IEC 7810:2003. U odnosu na dotadašnju osobnu iskaznicu, koja je također bila kartičnog ID1 formata, nova nacionalna osobna iskaznica treće generacije sadrži dodatne prednosti, poput: ispisanog OIB-a i prostora predviđenog za ugradnju kontaktnog čipa u trenutku prelaska na sljedeću razinu projekta – uvođenje elektroničke osobne iskaznice, te povećane razina zaštite od krivotvorenja – nova osobna iskaznica sadrži preko četrnaest različitih vrsta propisanih zaštita.
Osobnu iskaznicu u Hrvatskoj izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a proizvodi Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o.