21.02.2020

AKD doprinosi razvoju žena u digitalnom svijetu

 Na osječkom Fakultetu elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija dana 17. veljače 2020. godine održan je okrugli stol „Postani i TI djevojka IT“. Riječ je o događaju namijenjenom djevojkama viših razreda srednjih škola, kojima se kroz različita izlaganja, slikovite primjere i prezentacije žena koje rade u IKT sektoru, ruše predrasude o tome da računarstvo nije za djevojke, odnosno da je IT industrija „rezervirana“ samo za muškarce. Organizator ovogodišnjeg događanja je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, koji je zajedno s Uredom za ravnopravnost spolova i lani organizirao okrugli stol u Zagrebu na istu temu, kao jednu od aktivnosti u provedbi Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

AKD od početka sudjeluje u ovoj inicijativi kroz sponzorstvo te aktivnim angažmanom svojih zaposlenica iz Sektora IT. Događanje u Osijeku podržao je i glavni direktor AKD-a g. Jure Sertić, a pozdravni govor u ime organizatora održao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić.

Na okruglom stolu kao jedna od brojnih govornica sudjelovala je gđa. Marina Maretić, arhitektica aplikativnih rješenja i usluga te product menager za EMV, koja je zaposlena u AKD-ovom Sektoru za IT. U svom obraćanju učenicama srednjih škola gđa. Maretić je istaknula ulogu AKD-a kao tvrtke koja pruža usluge povjerenja u digitalnom svijetu, naročito u bankarskom sektoru iz kojeg je kao diplomirana ekonomistica ušla u svijet IT-a.

Poručila je mladim djevojkama koje imaju afinitet prema informatici i računarstvu, da upišu fakultete upravo iz tog područja te ih pozvala da potaknu promjenu u kojoj će žene postati ravnopravan kadar u IT svijetu.