11.04.2019

AKD isporučio Nizozemskoj kartice pametnog tahografa

Hrvatska spašava nizozemsku kamionsku industriju, tim su natpisima nizozemski mediji popratili AKD-ovu isporuku novih kartica za pametne tahografe Nizozemskoj

Kako prenosi nizozemski Financial Times, nekoliko tisuća nizozemskih kamiona i autobusa primorano je ostati u svojim garažama i nemaju pristup cesti jer Nizozemska nije na vrijeme obavila certifikaciju. Prema odluci Europske unije svi kamioni u EU od 15. lipnja moraju imati pametni tahograf koji je potrebno kalibrirati prije stavljanja vozila u promet.

Nakon neuspjele suradnje nizozemske agencije Kiwa i francuskog proizvođača Idemia, nizozemski se transportni sektor digao na noge i uputio prosvjedno pismu nizozemskim vlastima zbog velike gospodarske štete koju trpe. Procjenjuje se da je oko tri tisuće vozila u zastoju, jer su izašli iz tvornice s ugrađenim pametnim tahografima, ali bez odgovarajućih kartica radionica. Nizozemske vlasti su promptno reagirale, odustale od francuske tvrtke i za pomoć se okrenule hrvatskom AKD-u, koji je na vrijeme napravio potrebne certifikacije TAHO GEN2 sustava i uspješno je realizirao ovu međunarodnu suradnju.