Skip to content

AKD svoju specijalističku povijest kao proizvođač osobnih dokumenata i visoko zaštićenih tiskovina započinje godine 1991. izradom prve osobne iskaznice i putne isprave za građane Republike Hrvatske.

Izgradnja suverene i suvremene hrvatske države zahtijevala je i dizajniranje, proizvodnju i izdavanje osobnih dokumenata, ponajprije osobne iskaznice i putovnice, za sve njene građane. Kako do tada u Hrvatskoj nije postojala tvrtka koja bi bila u mogućnosti odmah započeti s proizvodnjom ovih iznimno specifičnih proizvoda, javila se potreba za njenim osnivanjem.

Dana 03. srprnja 1991. godine pri Okružnim privrednim sudom u Zagrebu izdaje se rješenje o osnivanju tvrtke, proizvodno uslužno trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću pod punim nazivom „Agencija za komercijalnu djelatnost“ d.o.o. (skraćeno AKD d.o.o.). Tvrtku osniva Obrazovni centar Ministarstva unutarnjih poslova kao jedini osnivač.

U svrhu započinjanja poslova vezanih uz proizvodnju osobnih dokumenata građana RH, Agencija za komercijalnu djelatnost stručno je i tehnološko polazište pronašla u tiskari Ministarstva unutarnjih poslova RH. Usporedno, uslijed potrebe za veličinom i smještajem prihvatljivom površinom te okupljanjem tehničko – tehnoloških sredstava, odnosno ljudskog potencijala iz raznih stručnih područja, pa tako i grafičke industrije, dolazi do pripajanja tadašnjeg Štamparskog zavoda „Ognjen Prica“.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam