Skip to content

07.07.2023

Hrvati prvi s mobitelom preko granice: EU je odabrala Hrvatsku za ključni pilot-projekt

 fotograf:

Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika.

Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na  mobitelu.

Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza.

Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.
AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku putovnice omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najviše razine. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju – ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.

AKD radi i na uspostavi i razvoju nove generacije međunarodno certificiranog appleta za novu e-osobnu iskaznicu, kao sredstva za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa. Radi na unapređenju zaštita putovnice RH s novim dizajnom i suvremenim elementima zaštite od krivotvorenja, razvija projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja i zdravstva, a svoje je resurse značajno usmjerio i prema sektoru mobilnosti i prometa - ističe Jure Sertić.


Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže u sigurnost, digitalizaciju i razvoj identifikacijskih i putnih dokumenata.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam