Skip to content

11.05.2022

Međunarodni uspjeh AKD-a: Spremni za EU digital product passports

Uprava Republike Slovenije za javna plačila Ministarstva financija je na petogodišnje razdoblje odabrala AKD i ED Solutions za izdavatelja jedinstvenih identifikacijskih oznaka za jedinična i agregirana pakiranja duhanskih proizvoda kao integralnog dijela cjelovitog europskog sustava sljedivosti. Nastavak je to uspješne suradnje jer je sustav prvi puta uspostavljen u svibnju 2019., a čijom je uspostavom Republika Slovenija primijenila Provedbenu uredbu komisije (EU)2018/574 o tehničkim standardima za uspostavu i rad sustava sljedivosti duhanskih proizvoda.

Najveća vrijednost sustava jest u informacijama koje su dostupne tijelima koja rade na suzbijanju crnog tržišta, no koristi se ogledaju i u zdravstvenom sustavu - osiguravajući jednostavnu provjeru podrijetla proizvoda, što omogućuje uklanjanje zdravstveno nesukladnih proizvoda s tržišta.

Podsjetimo, AKD je u Europskoj uniji kao hrvatski izdavatelj bio predvodnik u procesima razvoja, zahvaljujući čemu je RH bila prva članica koja je još u travnju 2019. objavila službenu verziju sustava i započela s registracijom poslovnih subjekata.

Uz ovaj, AKD je dionik sustava sljedivosti ribe, uspostavio je sustav sljedivosti carinskih plombi, alkoholnih pića, te će svoje znanje i ekspertize i pozitivne prakse stečene kroz dosadašnje uspješne projekte uspostave sljedivosti lanca proizvodnje i distribucije ugrađivati u nove usluge u različitim sektorima sukladno najavljenoj EU uredbi o uspostavi sljedivosti različitih vrsta proizvoda – od hrane, dječjih igračaka, guma, namještaja…

U bliskoj budućnosti Europska Komisija predviđa uvođenje digitalnih putovnica proizvoda, pri čemu će se omogućiti označavanje proizvoda, njihova identifikacija te povezivanje s raznim izvorima informacija relevantnim za kružnu ekonomiju i održivost. Prema riječima glavnog direktora Jure Sertića AKD je spreman za nove zahtjeve Europske komisije po pitanju EU digital product passports.

Digitalne putovnice proizvoda će omogućiti krajnjim korisnicima odnosno kupcima odlučivanje na temelju boljih informacija, povećati transparentnost te pomoći nacionalnim tijelima u poslovima nadzora i kontrole kvalitete.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam