Skip to content

Pametni tahograf

AKD - nositelj javne ovlasti

Pametni tahograf je druga generacija digitalnog tahografa. 

Pametni tahograf je uveden Uredbom (EU) br. 165/2014, a osim zemalja članica EU obvezuje i zemlje potpisnice Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz (AETR).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH je nacionalno nadzorno tijelo koje je temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, NN 75/13, 36/15 i 46/17 i Odluke od 31. siječnja 2019. godine Agenciji za komercijalnu djelatnost d.o.o. povjerilo javnu ovlast za poslove izdavanja tahografskih kartica vozača, kartica poduzeća, kartica inspektora i policijskih službenika i kartica radionica na novo razdoblje od 10 godina.

U nacionalnom sustavu pametnog tahografa izdaju se tahografske kartice kako slijedi:

  • Kartica vozača izdaje se pojedinom vozaču, a služi za identifikaciju vozača te omogućuje pohranu podataka o aktivnosti vozača
  • Kartica poduzeća (kartica prijevoznika) izdaje se prijevoznome poduzeću koje upravlja vozilima u kojima je ugrađen tahograf, a služi za identifikaciju prijevoznog poduzeća te omogućuje prikazivanje, preuzimanje i ispisivanje podataka pohranjenih u tahografu koje je prijevozno poduzeće zaključalo.
  • Kartica radionice izdaje se ovlaštenom osoblju radionica koje je CRO-MSA odobrila, a služi za identifikaciju nositelja kartice te omogućuje ispitivanje, kalibraciju i aktiviranje tahografa i/ili preuzimanje podataka iz njih.
  • Kontrolna kartica (nadzorna kartica) izdaje se nadležnom nadzornom tijelu, a služi za identifikaciju nadzornoga tijela i službenika za kontrolu te omogućuje pristup podacima pohranjenima u podatkovnoj memoriji, kartici vozača ili, prema potrebi, karticama radionice, u svrhu njihova čitanja, ispisivanja i/ili preuzimanja.

Detaljne informacije o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje pojedine vrste kartice tahografa, njihovom korištenju te svim pravima i obvezama nositelja i korisnika kartica možete naći na mrežnoj stranici www.pametni-tahograf.hr

Pogledajte sve proizvode i rješenja

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam